Jak przechowywać miód – cenne wskazówki
Miód ze względu na swój skład jest bardzo wrażliwy na temperaturę, należy go przechowywać w nienasłonecznionym, chłodnym miejscu. Najlepsza temperatura to poniżej 16°C. Dotyczy do zwłaszcza dłuższego przechowywania. Gdy używasz miodu na co dzień, możesz trzymać go w temperaturze pokojowej, jednak nie dłużej niż ok. 2 miesiące. Jeśli nie masz chłodnego, zaciemnionego miejsca i nie…
MIODY KREMOWANE
Czym się wyróżnia miód kremowany? To miód, który dzięki specjalnym zabiegom został doprowadzone do formy kremu. Kremistość miodu utrzymuje się przez długi czas, zatrzymując dalszą krystalizację i ułatwiając rozsmarowywanie miodu Kremowanie miodu: Jest to procesem czysto fizycznym w którym do miodu nie są dodawane żadne składniki. Proces ten odbywa się na zimno bez podgrzewania miodu.…
MIODY TŁOCZONE
Jak pozyskujemy miód tłoczony: Miód TŁOCZONY jest pozyskiwany najbardziej pierwotnie jak to możliwe. Dysponujemy prasą ślimakową, która tłoczy miód. Cały proces jest przeprowadzany na zimno. Miód TŁOCZONY różni się znacząco od miodu WIROWANEGO gdyż powstaje w wyniku specjalnego wyciskania odsklepin i pojedynczego filtrowania. Wówczas do miodu dostaje się pyłek pod postacią pierzgi, propolis oraz drobinki wosku.…