Miód ze względu na swój skład jest bardzo wrażliwy na temperaturę, należy go przechowywać w nienasłonecznionym, chłodnym miejscu. Najlepsza temperatura to poniżej 16°C. Dotyczy do zwłaszcza dłuższego przechowywania. Gdy używasz miodu na co dzień, możesz trzymać go w temperaturze pokojowej, jednak nie dłużej niż ok. 2 miesiące.
Jeśli nie masz chłodnego, zaciemnionego miejsca i nie używasz często miodu, możesz przechowywać go w lodówce.
Miód Siedlisko Pasieka jest:
- surowy – nie poddawany procesom pasteryzacji ani innym procesom dezynfekującym, jak na przykład procesom mikro filtracji bądź wymrażania
- bioaktywny – zawiera bakterie kwasu mlekowego i wiele związków białkowych niezwykle czułych na przegrzewanie (inhibiny, enzymy)
- niefiltrowany – odcedzony przez sita zbierające duże frakcje zanieczyszczeń, pozostawiając liczne domieszki pyłku, pierzgi i propolisu. Dzięki czemu jego skład jest bogatszy i pełny jak na prawdziwy miód przystało.
- nierozgrzewany – w procesie produkcji nie jest przegrzewany. Na każdym etapie wirowania i cedzenia miód jest w naturalnej temperaturze.
- konfekcjonowany na zimno -bezpośrednio po odwirowaniu lub wytłoczeniu z plastra jest cedzony a następnie trafia bezpośrednio do słoików. Nie magazynujemy ani nie przechowujemy miodu w beczkach.
Dzięki temu jest aromatyczny i zachowuje wszystkie drogocenne właściwości.
Przeczytaj : Dlaczego miody krystalizują TUTAJ