Nasze miody są SUROWE, NIEFILTROWANE, NIEPODGRZEWANE, BIOAKTYWNE mogą być TŁOCZONE lub TRADYCYJNIE WIROWANE.
SUROWY czyli nie poddajemy go procesom pasteryzacji ani innym procesom dezynfekującym, jak na przykład proces mikrofiltracji bądź wymrażania. Dzięki temu nasz miód jest bioaktywny.
NIEFILTROWANY to miód który, jedynie cedzimy przez sita zbierające duże frakcje zanieczyszczeń. W miodzie zostają liczne domieszki pyłku, pierzgi i propolisu. Dzięki temu jego skład jest bogatszy i pełny jak na prawdziwy miód przystało.
NIEROZGRZEWANY to miód, którego w procesie produkcji nie przegrzewamy. Na każdym etapie miód w naturalnej temperaturze jest wirowany i cedzony. Nie zwiększamy jego płynności przez sztuczne przegrzewanie go na poszczególnych etapach.
KONFEKCJONOWANY NA ZIMNO miód, który najpóźniej w ciągu 24 h po odwirowaniu lub wytłoczeniu rozlewamy do słoików. Jest świeży, płynny i krystalizuje już w słoiku, czyli ostatecznym opakowaniu.
WIROWANY pozyskiwany w procesie wirowania plastrów z miodem w wirówce. Poprzez siłę odśrodkową płynny miód wydobywa się z komórek plastra.
MIÓD
TŁOCZONY
TŁOCZONY jest pozyskiwany najbardziej pierwotnie jak to możliwe.
Różni się znacząco od miodu wirowanego, gdyż powstaje w wyniku specjalnego tłoczenia odsklepin przy pomocy prasy ślimakowej i pojedynczego filtrowania. Wówczas do miodu dostaje się pyłek pod postacią pierzgi oraz propolis. Dzięki pojedynczemu filtrowaniu wiele z tych substancji zawartych w miodzie nadal w nim pozostaje i razem stanowią esencję Miodu TŁOCZONEGO.
To jedyny taki miód! Prosto z plastra do słoika trafiły dobra natury zebrane przez nasze pszczoły: MIÓD, PYŁEK, PROPOLIS oraz PIERZGA.
I nagroda w Konkursie na Najlepszy Produkt Regionalny