DOSKONAŁA Na podstawie 41 opinii Kancelaria Adwokacka MK2024-07-07Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. Piękne miejsce, bardzo mili właściciele i pyszne miody. Moimi ulubionymi są miody tłoczone, rzadko dostępne w innych pasiekach. Polecam wszystkim. Alin Gaspar2024-03-13Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. This honey has an unique taste which cannot be compared with other products you can find online or in supermarket. I order from them frequently and I'm always satisfied with the products. Jakub Zalewski2024-01-31Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. Miody super, czuć to co najlepsze :) polecam! A. S.2023-08-13Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. Super miejsce, dobry miód i bardzo sympatyczna obsługa. BEATA GRADZIK2023-04-12Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. Doskonałe miejsce, serdeczni właściciele....piękne wspomnienia:) jedzenie pyszne, miody wspaniałe...dolce vita :) Katarzyna Dzidt2022-12-12Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. Nie przypominam sobie, żebym próbowała lepszych miodów. Co roku kupuję w Siedlisku Pasieka po jednym miodzie z każdego rodzaju, a później po jeszcze jednym słoju ulubionych. I trochę żałuję, że nie ma sześciu gwiazdek, albo dziesięciu, bo też bym dała. Zbigniew Ranko2022-12-12Trustindex sprawdza, czy pierwotnym źródłem recenzji jest Google. O istnieniu miodu z Siedliska Pasieka z okolic Jezioran dowiedziałem się zupełnie przypadkowo. Będąc słuchaczem podcastów przyrodniczych Michała Staneckiego, natknąłem się na odcinek, w którym gośćmi byli Pani Marta i Pan Tomek. To w jaki sposób opowiadali o swojej pasiece, naturze otaczającej miejsce gdzie mieszkają i pracują z pszczołami sprawiło, że musiałem spróbować owocu ich pracy. I zdecydowanie nie zawiodłem się, wspaniałe miody, to jest zupełnie inne, o niebo lepsze doświadczenie od "miodów" szeroko oferowanych, które w tym zestawieniu miodami nie powinny być w ogóle nazywane, a co najwyżej wyrobami miodo-podobnymi. Pozostaje tylko trzymać kciuki żebyście wytrwali w swoim postanowieniu i utrzymywali tę jak najlepszą jakość i dbałość, życzę zdrowia Wam i pszczółkom, oby kolejne zbiory były jak najlepsze ;-)
SIEDLISKO pasieka
MIODY
Nasze miody są SUROWE, NIEFILTROWANE, NIEPODGRZEWANE, BIOAKTYWNE mogą być TŁOCZONE lub TRADYCYJNIE WIROWANE.

SUROWY czyli nie poddajemy go procesom pasteryzacji ani innym procesom dezynfekującym, jak na przykład proces mikrofiltracji bądź wymrażania. Dzięki temu nasz miód jest bioaktywny.
NIEFILTROWANY to miód który, jedynie cedzimy przez sita zbierające duże frakcje zanieczyszczeń. W miodzie zostają liczne domieszki pyłku, pierzgi i propolisu. Dzięki temu jego skład jest bogatszy i pełny jak na prawdziwy miód przystało.
NIEROZGRZEWANY to miód, którego w procesie produkcji nie przegrzewamy. Na każdym etapie miód w naturalnej temperaturze jest wirowany i cedzony. Nie zwiększamy jego płynności przez sztuczne przegrzewanie go na poszczególnych etapach.
KONFEKCJONOWANY NA ZIMNO miód, który najpóźniej w ciągu 24 h po odwirowaniu lub wytłoczeniu rozlewamy do słoików. Jest świeży, płynny i krystalizuje już w słoiku, czyli ostatecznym opakowaniu.
MIÓD TRADYCYJNY
WIROWANY
Podczas wirowania miodu stosujemy specjalne urządzenie zwane miodarką, które działa na zasadzie siły odśrodkowej. Proces rozpoczynamy od umieszczenia ramek z odsklepionymi plastrami w koszu miodarki. Następnie uruchamiamy mechanizm elektryczny—który wprawia kosz w ruch obrotowy. Dzięki temu miód zostaje wyparty z komórek plastra i osadza się na wewnętrznych ścianach wirówki.
Po kilku minutach zatrzymujemy urządzenie a miód naturalnie spływa na dno zbiornika, skąd trafia do specjalnego zaworu spustowego. Następnie filtrujemy go, usuwając ewentualne drobinki wosku i innych zanieczyszczeń.
Ostatecznie miód trafia bezpośrednio do słoików, gotowy do dalszego dojrzewania i konsumpcji. Nasze miody trafiają do słoika najszybciej jak jest to możliwe i naturalnie krystalizują już w ostatecznym opakowaniu.
W ciągu 2 tygodni nasz miód zawsze krystalizuje, ponieważ odbieramy go w momencie kiedy jego wilgotność ma 16 % max 18%. Jest gesty bo ma małą zawartość wody co przyspiesza jego krystalizację ale dzięki temu jest aromatyczny i ma idealna konsystencje.


MIÓD
TŁOCZONY
TŁOCZONY jest pozyskiwany najbardziej pierwotnie jak to możliwe.
Różni się znacząco od miodu wirowanego, gdyż powstaje w wyniku specjalnego tłoczenia odsklepin oraz wyselekcjonowanych ramek z dużą ilością pierzgi przy pomocy prasy ślimakowej i pojedynczego filtrowania. Wówczas do miodu dostaje się pyłek pod postacią pierzgi oraz propolis. Dzięki pojedynczemu filtrowaniu wiele z tych substancji zawartych w miodzie nadal w nim pozostaje i razem stanowią esencję Miodu TŁOCZONEGO.
To jedyny taki miód! Prosto z plastra do słoika trafiły dobra natury zebrane przez nasze pszczoły: MIÓD, PYŁEK, PROPOLIS oraz PIERZGA.













I nagroda w Konkursie na Najlepszy Produkt Regionalny



Dziedzitwo Kulinarne Warmia Mazury



Pszczelarz Roku
