Miód z Siedliska Pasieka

SIEDLISKO pasieka

MIODY

Nasze miody są SUROWE, NIEFILTROWANE, NIEPODGRZEWANE, BIOAKTYWNE mogą być TŁOCZONE lub TRADYCYJNIE WIROWANE.

SUROWY czyli nie poddajemy go  procesom pasteryzacji ani innym procesom dezynfekującym, jak na przykład proces mikrofiltracji bądź wymrażania. Dzięki temu nasz miód jest bioaktywny.

NIEFILTROWANY to miód który,  jedynie cedzimy przez sita  zbierające duże frakcje zanieczyszczeń. W miodzie zostają liczne domieszki  pyłku, pierzgi i propolisu. Dzięki temu jego skład jest bogatszy i pełny jak na prawdziwy miód przystało.

NIEROZGRZEWANY  to miód, którego w procesie produkcji nie przegrzewamy. Na każdym etapie miód w naturalnej temperaturze jest wirowany i cedzony. Nie zwiększamy jego płynności przez sztuczne przegrzewanie go na poszczególnych etapach.

KONFEKCJONOWANY NA ZIMNO miód, który najpóźniej w ciągu 24 h po odwirowaniu lub wytłoczeniu rozlewamy do słoików. Jest świeży, płynny i krystalizuje już w słoiku, czyli ostatecznym opakowaniu.

MIÓD TRADYCYJNY

WIROWANY

Podczas wirowania miodu stosujemy specjalne urządzenie zwane miodarką, które działa na zasadzie siły odśrodkowej. Proces rozpoczynamy od umieszczenia ramek z odsklepionymi plastrami w koszu miodarki. Następnie uruchamiamy mechanizm elektryczny—który wprawia kosz w ruch obrotowy. Dzięki temu miód zostaje wyparty z komórek plastra i osadza się na wewnętrznych ścianach wirówki.

Po kilku minutach zatrzymujemy urządzenie a miód naturalnie spływa na dno zbiornika, skąd trafia do specjalnego zaworu spustowego. Następnie filtrujemy go, usuwając ewentualne drobinki wosku i innych zanieczyszczeń. 

Ostatecznie miód trafia bezpośrednio do słoików, gotowy do dalszego dojrzewania i konsumpcji. Nasze miody trafiają do słoika najszybciej jak jest to możliwe i naturalnie krystalizują już w ostatecznym opakowaniu.

W ciągu 2 tygodni nasz miód zawsze krystalizuje, ponieważ odbieramy go w momencie kiedy jego wilgotność ma 16 % max 18%. Jest gesty bo ma małą zawartość wody co przyspiesza jego krystalizację ale dzięki temu jest aromatyczny i ma idealna konsystencje.

 

MIÓD

TŁOCZONY

TŁOCZONY jest pozyskiwany najbardziej pierwotnie jak to możliwe.

Różni się znacząco od miodu wirowanego, gdyż powstaje w wyniku specjalnego tłoczenia odsklepin oraz wyselekcjonowanych ramek z dużą ilością pierzgi przy pomocy prasy ślimakowej i pojedynczego filtrowania. Wówczas do miodu dostaje się pyłek pod postacią pierzgi oraz propolis. Dzięki pojedynczemu filtrowaniu wiele z tych substancji zawartych w miodzie nadal w nim pozostaje i razem stanowią esencję Miodu TŁOCZONEGO.

To jedyny taki miód! Prosto z plastra do słoika trafiły dobra natury zebrane przez nasze pszczoły: MIÓD, PYŁEK, PROPOLIS oraz PIERZGA.

I nagroda w Konkursie na Najlepszy Produkt Regionalny

Dziedzitwo Kulinarne Warmia Mazury

Pszczelarz Roku

20241017_223242