Jak pozyskujemy miód tłoczony:
Miód TŁOCZONY jest pozyskiwany najbardziej pierwotnie jak to możliwe.
Dysponujemy prasą ślimakową, która tłoczy miód.
Cały proces jest przeprowadzany na zimno.
Miód TŁOCZONY różni się znacząco od miodu WIROWANEGO gdyż powstaje w wyniku specjalnego wyciskania odsklepin i pojedynczego filtrowania. Wówczas do miodu dostaje się pyłek pod postacią pierzgi, propolis oraz drobinki wosku. Dzięki pojedynczemu filtrowaniu wiele z tych substancji zawartych w miodzie nadal w nim pozostaje i to jest esencja MIODÓW TŁOCZONYCH.
Fot. Rafał Stoparczyk
Co jest w Miodach TŁOCZONYCH:
Pierzga– to drogocenny pokarm pszczół, który znajdujemy w plastrach z miodem.
Niestety nie możemy jej pozyskać poprzez wirowanie miodu, ale już poprzez TŁOCZENIE owszem.
Czym jest PIERZGA?
Pierzgę wytwarzają same owady. Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy, który następnie transportują do ula. Tam pyłek łączy się ze śliną pszczół i miodem, w efekcie czego powstaje pierzga.
Te ciemnobrązowe grudki gromadzone są w plastrach w ulu. Tam dochodzi do fermentacji mlekowej, dzięki czemu pierzga jest odporna na pleśń i gnicie.
W ten genialny sposób pszczoły tworzą dla siebie zapasy na zimę.
Pierzga ma szereg właściwości zdrowotnych: działa oczyszczająco na wątrobę, regeneruje organizm i wzmacnia odporność, dobrze wpływa na pracę układu nerwowego.