ramka

Warsztaty Pszczelarskie

Wychodząc na przeciw niezwykle zróżnicowanym oczekiwaniom naszych gości i klientów stworzyliśmy kilka różnych opcji warsztatowych. Tu przedstawiamy warsztaty dla grup zorganizowanych od 4-8 osób. Organizator w porozumieniu z nami, może wybrać z pośród różnych tematów i zajęć, tak aby stworzyć optymalny zestaw warsztatowy. Każda pozycja ma opisany czas trwania  i cenę. Oferta dla klientów indywidualnych jest dostępna w części "Oferta dla kientów Siedlisko Pasieka"

Jak stworzyć własny warsztat? To dość proste. Najpierw wybieramy wątki teoretyczne i praktyczne które nas interesują (z listy zamieszczonej poniżej).  

 

Teoria - to seria prelekcji poświęconych różnym aspektom życia pszczół, ich roli w świecie przyrody, a także dla człowieka. Część wykładów dotyczy produktów pszczelich: ich pochodzenie, zróżnicowanie i zastosowanie. Oczywiście wykłady nie są czysto teoretyczne. Aby uczestnicy wykładów nie zasnęli używamy wielu rekwizytów, projekcji i oczywiście pszczół, które w przeźroczystym ulu pokazowym dają nam wgląd do ich zaimprowizowanego "domu". Wykłady zakładają, że odbiorcy są laikami, więc opierają się w dużej mierze na ciekawostkach i praktycznym podejściu do tematu pszczół i miodu. Część teoretyczna jest wstępem do praktycznej części warsztatów lub jej podsumowaniem.

  •  o pszczołach - to prelekcja o pszczołach i ich roli w życiu człowieka, krótki rys historyczny naszej (człowieka) współpracy z tymi owadami. Wspomnienie o kilku rodzajach pszczół, jakie są między nimi różnice itp.
     
  • o produktach pszczelich - wykład o wszystkim tym, co oprócz miodu możemy pozyskać od pszczół. Jakie jest zastosowanie poszczególnych produktów, jak powstają i z czego, jak się je pozyskuje a przede wszystkim jak wyglądają i jak smakują - te jadalne oczywiście (praca z próbkami produktów pszczelich?
     
  • wpływ pszczół na środowisko/ekologia - rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia. Ta prelekcja ma za zadanie uświadomić nam jak wiele od tych owadów zależy i jak wielką pracę wykonują.

  • apiterapia i jej podstawy - jest to rozwinięcie prelekcji dotyczącej produktów pszczelich, ze szczególnym uwzględnieniem ich leczniczych właściwości i metod stosowania.
     
  • miód i produkty pszczele w kontekście ich wykorzystania w kuchni. (Praca z próbkami produktów pszczelich)
     
  • pszczoły -  układ społeczny - owady te znane są z rozbudowanego hierarchicznego systemu społecznego. Ten wykład ma przybliżyć nam to zagadnienie. Pomoże w tym wgląd do ula przenośnego - tym razem bezpiecznie przez jego ściankę.
     
  • różnica między miodem a miodem - miód miodowi nie równy. Jest wiele czynników, które wpływają na smak miodu: nektary i inne substancje, które wchodzą w jego skład a także stopień ingerencji człowieka przy procesie powstawania miodu. Domowe laboratorium - czyli jak rozpoznać dobry miód od fałszywego.
     

 

Praktyka w warsztacie pasiecznym (miejsce naprawy i konserwacji sprzętu) - pasieka to nie tylko ule z rodzinami pszczelimi, to także zaplecze, dzięki któremu ule te mogą funkcjonować w jako takim stanie. Miejscem tym jest dla pszczelarza warsztat pasieczny. Tu dokonuje się wszelkich prac konserwatorskich, to także tu buduje się nowe ule, ramki itp. 

  • poznanie konstrukcji ula - są różne ule, ale zasada zawsze ta sama. Tu można zobaczyć jak wygląda ul rozłożyć go na części pierwsze, zrozumieć jak działa.
     
  • produkcja ramek - ramka to podstawowy element wyposażenia ula. Ponieważ jest to magazyn miodu i pyłku a także przedszkole dla nowych pokoleń pszczół, ramka często wędruje z miejsca na miejsce i w związku z tym szybko się zużywa. Każdy pszczelarz robi setki ramek rocznie, dajmy też innym szanse spróbować. Montaż ramek i ich drutowanie, naciąganie drutu i wtapianie węzy.
     
  • warsztat pasieczny od zaplecza - czyszczenie ramek, wytapianie wosku, zabiegi higieniczne i konserwatorskie - cała reszta zabiegów, które wykonuje się w warsztacie pasiecznym. Krótki przegląd czynności z prezentacją.
     


Praktyka w pracowni pasiecznej - to tu miód przechodzi długą drogę z plastra do słoika. Dzięki tej części warsztatowej można przebyć z nami i naszym miodem całą tą drogę.

  • pracownia pasieczna - wizyta w pracowni pasiecznej gdzie można zobaczyć jak to się dzieje, że miód z plastra kończy w słoiku. Wizyta obejmuje przegląd sprzętu wraz z prezentacją działania, poznanie całego procesu produkcyjnego: odsklepianie plastrów, wirowanie miodu, filtrowanie, odstojniki (na przykładowych plastrach suszu).
     
  • produkcja świec - poznanie metod produkcji świec. Własnoręczne wykonanie świecy z węzy.
     
  • miodobranie - możliwość brania udziału w miodobraniu, to w zasadzie stanowi odrębną ofertę.

 

Praktyka w pasiece - to część warsztatów, która u niemal wszystkich budz największe emocje. Kiedy widzi się pasiekę z daleka wygląda jak zbiorowisko kolorowych skrzynek. Zbliżamy sie coraz bardziej słychać, że bzyk jest coraz to intensywniejszy, ale to nic w porównaniu z tym co dzieje się kiedy zdejmiemy daszek... Każdy znajdzie część dla siebie, ale na pewno, będzie to chwila godna zapamiętania.

  • wstęp - zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w pasiece. Poznajemy strój pszczelarski i inne elementy sprzętu pszczelarskiego. Na koniec rozpalamy podkurzacz i jesteśmy gotowi do wyjścia do pasieki.
     
  • bez otwierania ula - wyjście na pasieczysko. Poznanie zasad usytuowania pasieki i jej organizacji. Podejście do uli obejrzenie pszczół przy pracy obserwacja wylotka - gdzie w zależności od pory roku dzieją się różne ciekawe rzeczy) obserwowanie pszczół na pożytku - czyli co i dlaczego zbierają pszczoły
     
  • wizyta przy ulu - po części zależy to od pogody. W planie tej wizyty jest otwarcie ula i zajrzenie do środka. W zależności od czasu trwania warsztatu dostępne są różne opcje i czynności. Ocena stanu i siły rodziny, szukanie matki pszczelej pokazanie zróżnicowania pszczół w ulu ich układ społeczny i funkcje pszczół, pokazanie różnych komórek (miód, pyłek, pierzga, czerw), pokazanie różnych stadiów rozwoju pszczoły i oczywiście próbowanie miodu prosto z plastra.
     
  • Krótkie odwiedziny:
  • degustacja miodów - oczywiście będąc w gospodarstwie pasiecznym nie sposób nie spróbować miodu. Do degustacji prezentowane są gatunki miodów z naszej pasieki (w zależności od sezonu) 
  • lemoniada

Cena 15zł - osoba

 

 

 

Przykładowa oferta z wybraniem czasów poszczególnych części warsztatów i wyliczeniem ceny

 

TEORIA

  • o pszczołach - to prelekcja o pszczołach i ich roli w życiu człowieka, krótki rys historyczny naszej (człowieka) współpracy z tymi owadami. Wspomnienie o kilku rodzajach pszczół, jakie są między nimi różnice itp.
     
  • o produktach pszczelich - wykład o wszystkim tym, co oprócz miodu możemy pozyskać od pszczół. Jakie jest zastosowanie poszczególnych produktów, jak powstają i z czego, jak się je pozyskuje a przede wszystkim jak wyglądają i jak smakują - te jadalne oczywiście (praca z próbkami produktów pszczelich)
     
  • miód i produkty pszczele w kontekście ich wykorzystania w kuchni. w tym dziale warsztatowym poruszymy sprawę zastosowania produktów pszczelich w dziedzinie życia do której zostały stworzone. Jeżeli wydaje wam się, że miód najlepiej smakuje na kanapkach to mamy wiele do omówienia.(Praca z próbkami produktów pszczelich)
     
  • różnica między miodem a miodem - miód miodowi nie równy. Jest wiele czynników, które wpływają na smak miodu: nektary i inne substancje, które wchodzą w jego skład a także stopień ingerencji człowieka przy procesie powstawania miodu. Domowe laboratorium - czyli jak rozpoznać dobry miód od fałszywego.
     


PRAKTYKA

  • poznanie konstrukcji ula - są różne ule, ale zasada zawsze ta sama. Tu można zobaczyć jak wygląda ul rozłożyć go na części pierwsze, zrozumieć jak działa.
     
  • produkcja ramek - ramka to podstawowy element wyposażenia ula. Ponieważ jest to magazyn miodu i pyłku a także przedszkole dla nowych pokoleń pszczół, ramka często wędruje z miejsca na miejsce i w związku z tym szybko się zużywa. Każdy pszczelarz robi setki ramek rocznie, dajmy też innym szanse spróbować. Montaż ramek i ich drutowanie, naciąganie drutu i wtapianie węzy.
     
  • wstęp - zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w pasiece. Poznajemy strój pszczelarski i inne elementy sprzętu pszczelarskiego. Na koniec rozpalamy podkurzacz i jesteśmy gotowi do wyjścia do pasieki.
     
  • wizyta przy ulu - po części zależy to od pogody. W planie tej wizyty jest otwarcie ula i zajrzenie do środka. W zależności od czasu trwania warsztatu dostępne są różne opcje i czynności. Ocena stanu i siły rodziny, szukanie matki pszczelej, pokazanie zróżnicowania pszczół w ulu ich układ społeczny i funkcje pszczół, pokazanie różnych komórek (miód, pyłek, pierzga, czerw), pokazanie różnych stadiów rozwoju pszczoły i oczywiście próbowanie miodu prosto z plastra.
     

                                                                                   Razem: czas trwania 100-120min cena 100 zł/osoba

                                                                                        
 

Wstecz
Do góry

+48 511 036 861 - Tomek

+48 507 059 588 - Marta