ATRAKCJE KULINARNE

Ogród warzywny – Tajemnica zdrowego i smacznego jedzenia ukrywa się w składnikach. Aby tą tajemnicę posiąść, stworzyliśmy ogród. Zaspokaja on nasze potrzeby na świeże ekologicznie uprawiane warzywa i aromatyczne zioła, które później stają się podstawą naszych potraw. W naszym ogrodzie nie używamy nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin.

Lokalne produkty – produkty takie jak: jajka, mleko, mięso, sery staramy się kupować u lokalnych producentów, których znamy osobiście. Dzięki temu mamy pewność, że produkty te, nie zwiedzały półek sklepowych i nie są przetworzone lub „ulepszone”.

Nasze przetwory i „produkty” – z części tego co zbieramy w naszym ogrodzie (i nie tylko) powstają przetwory, potem korzystamy z nich aby urozmaicać kuchnie. Uczymy się również, jak robić rzeczy, które już od dawna w „naturze” występują w opakowaniach, słoikach, lub innych gotowych formach np.  kręcimy majonez, robimy twaróg, nastawiamy jogurt czy pieczemy chleb, kisimy barszcz i żur. Uważamy, że dzięki temu, potrawy u nas serwowane mają swój niepowtarzalny smak i charakter.

Miód prosto od pszczoły – nasza pasieka, która wędruje po Warmii, dostarcza na nasz stół miodów. Może być tradycyjnie w słoiku, ale najardziej niepowtarzalny jest smak miodu w plastrze. Mieszają się w nim smaki miodu, pyłku, pierzgi i naturalnego wosku, szczególnie intensywne gdy przed chwilą został on wyjęty z ula. Takiej słodyczy niewielu posmakowało.

Rajskie Jajka od niedawna funkcjonuje kurnik, niewielki z kurami rajskimi, żyją większość  czasu dreptając po okolicznych krzakach. Czasami tylko wracają na zniesienie jajka do kurnika. I choć nie mają certyfikatu to wiemy że to jajka od kur z bardzo wolnego wybiegu. Póki co nie zdecydowaliśmy się hodowli na pieczyste…

Wędzarnia – znudzeni jedzeniem kleju i szynki sojowej, postanowiliśmy robić własne wędliny, po kilku latach praktykowania, w końcu są efekty. Soczysta w środku i okopcona na zewnątrz intensywnie pachnąca dymem… taka ma być prawdziwa wędlina i taką ją dostaniesz u nas. Ale wędzarnia to nie tylko szynki, schaby i kiełbasy. Wędzimy również ryby (tu szlagierem jest świeży pstrąg) sery i twarogi. No i oczywiście cały czas odkrywamy nowe możliwości.

Grill – jest znanym i lubianym urządzeniem do przygotowywania warzyw i mięsa, niestety, taki tradycyjny, bardzo dymi w kuchni. Na szczęście tu nie musimy się o to martwić, bo kuchnia od grila jest na wyciągnięcie ręki. Gdy dodatkowo, grill opalany jest drewnem a nie węglem, aromat potraw jest niepowtarzalny.

 

 

 

Wstecz
Do góry
siedlisko pasieka