ramka

Warsztaty Pszczelarskie

Wychodząc na przeciw niezwykle zróżnicowanym oczekiwaniom naszych gości i klientów stworzyliśmy kilka różnych opcji warsztatowych. Tu przedstawiamy warsztaty dla grup zorganizowanych od 5-20 osób. Organizator w porozumieniu z nami, może wybrać z pośród różnych tematów i zajęć, tak aby stworzyć optymalny zestaw warsztatowy. Każda pozycja ma opisany czas trwania  i cenę za godzinę. Oferta dla klientów indywidualnych jest dostępna w części "Oferta dla kientów Siedlisko Pasieka"

Jak stworzyć własny warsztat? To dość proste. Najpierw wybieramy wątki teoretyczne i praktyczne które nas interesują (z listy zamieszczonej poniżej). Każdy wątek ma podany zakres czasu, jaki może trwać. Jeżeli zakres czasu jest 10-20 minut, oznacza to, że można dokonać wyboru czy temat poruszany podczas tej części warsztatów jest opisany bardziej (20 minut) czy mniej (10 minut) obszernie. 

 

Teoria - to seria prelekcji poświęconych różnym aspektom życia pszczół, ich roli w świecie przyrody, a także dla człowieka. Część wykładów dotyczy produktów pszczelich: ich pochodzenie, zróżnicowanie i zastosowanie. Oczywiście wykłady nie są czysto teoretyczne. Aby uczestnicy wykładów nie zasnęli używamy wielu rekwizytów, projekcji i oczywiście pszczół, które w przeźroczystym ulu pokazowym dają nam wgląd do ich zaimprowizowanego "domu". Wykłady zakładają, że odbiorcy są laikami, więc opierają się w dużej mierze na ciekawostkach i praktycznym podejściu do tematu pszczół i miodu. Część teoretyczna jest wstępem do praktycznej części warsztatów lub jej podsumowaniem.

  •  o pszczołach - to prelekcja o pszczołach i ich roli w życiu człowieka, krótki rys historyczny naszej (człowieka) współpracy z tymi owadami. Wspomnienie o kilku rodzajach pszczół, jakie są między nimi różnice itp.
    Czas trwania 10-20 min.
  • o produktach pszczelich - wykład o wszystkim tym, co oprócz miodu możemy pozyskać od pszczół. Jakie jest zastosowanie poszczególnych produktów, jak powstają i z czego, jak się je pozyskuje a przede wszystkim jak wyglądają i jak smakują - te jadalne oczywiście (praca z próbkami produktów pszczelich?
    Czas trwania 10-20 min.
  • wpływ pszczół na środowisko/ekologia - rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia. Ta prelekcja ma za zadanie uświadomić nam jak wiele od tych owadów zależy i jak wielką pracę wykonują.
    Czas trwania 10-20 min.
  • apiterapia i jej podstawy - jest to rozwinięcie prelekcji dotyczącej produktów pszczelich, ze szczególnym uwzględnieniem ich leczniczych właściwości i metod stosowania.
    Czas trwania 10-20 min.
  • miód i produkty pszczele w kontekście ich wykorzystania w kuchni. (Praca z próbkami produktów pszczelich)
    Czas trwania 10-20 min.
  • pszczoły -  układ społeczny - owady te znane są z rozbudowanego hierarchicznego systemu społecznego. Ten wykład ma przybliżyć nam to zagadnienie. Pomoże w tym wgląd do ula przenośnego - tym razem bezpiecznie przez jego ściankę.
    Czas trwania 10-20 min.
  • różnica między miodem a miodem - miód miodowi nie równy. Jest wiele czynników, które wpływają na smak miodu: nektary i inne substancje, które wchodzą w jego skład a także stopień ingerencji człowieka przy procesie powstawania miodu. Domowe laboratorium - czyli jak rozpoznać dobry miód od fałszywego.
    Czas trwania 10-20 min.

 

Praktyka w warsztacie pasiecznym (miejsce naprawy i konserwacji sprzętu) - pasieka to nie tylko ule z rodzinami pszczelimi, to także zaplecze, dzięki któremu ule te mogą funkcjonować w jako takim stanie. Miejscem tym jest dla pszczelarza warsztat pasieczny. Tu dokonuje się wszelkich prac konserwatorskich, to także tu buduje się nowe ule, ramki itp. 

  • poznanie konstrukcji ula - są różne ule, ale zasada zawsze ta sama. Tu można zobaczyć jak wygląda ul rozłożyć go na części pierwsze, zrozumieć jak działa.
    Czas trwania 10-20min.
  • produkcja ramek - ramka to podstawowy element wyposażenia ula. Ponieważ jest to magazyn miodu i pyłku a także przedszkole dla nowych pokoleń pszczół, ramka często wędruje z miejsca na miejsce i w związku z tym szybko się zużywa. Każdy pszczelarz robi setki ramek rocznie, dajmy też innym szanse spróbować. Montaż ramek i ich drutowanie, naciąganie drutu i wtapianie węzy.
    Czas trwania 20-40min.
  • warsztat pasieczny od zaplecza - czyszczenie ramek, wytapianie wosku, zabiegi higieniczne i konserwatorskie - cała reszta zabiegów, które wykonuje się w warsztacie pasiecznym. Krótki przegląd czynności z prezentacją.
    Czas trwania 10-30min.


Praktyka w pracowni pasiecznej - to tu miód przechodzi długą drogę z plastra do słoika. Dzięki tej części warsztatowej można przebyć z nami i naszym miodem całą tą drogę.

  • pracownia pasieczna - wizyta w pracowni pasiecznej gdzie można zobaczyć jak to się dzieje, że miód z plastra kończy w słoiku. Wizyta obejmuje przegląd sprzętu wraz z prezentacją działania, poznanie całego procesu produkcyjnego: odsklepianie plastrów, wirowanie miodu, filtrowanie, odstojniki (na przykładowych plastrach suszu).
    Czas trwania 20-40min.
  • produkcja świec - poznanie metod produkcji świec. Własnoręczne wykonanie świecy z węzy.
    Czas trwania 15-30min.
  • miodobranie - możliwość brania udziału w miodobraniu, to w zasadzie stanowi odrębną ofertę, która obejmuje cały proces od wyjęcia plastrów z ula po przelanie miodu do słoika dostępna z reguły dla mniejszej grupy.
    Czas trwania 3-5 godzin.


 

Praktyka w pasiece - to część warsztatów, która u niemal wszystkich budz największe emocje. Kiedy widzi się pasiekę z daleka wygląda jak zbiorowisko kolorowych skrzynek. Zbliżamy sie coraz bardziej słychać, że bzyk jest coraz to intensywniejszy, ale to nic w porównaniu z tym co dzieje się kiedy zdejmiemy daszek... Każdy znajdzie część dla siebie, ale na pewno, będzie to chwila godna zapamiętania.

  • wstęp - zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w pasiece. Poznajemy strój pszczelarski i inne elementy sprzętu pszczelarskiego. Na koniec rozpalamy podkurzacz i jesteśmy gotowi do wyjścia do pasieki.
    Czas trwania 10-20min.
  • bez otwierania ula - wyjście na pasieczysko. Poznanie zasad usytuowania pasieki i jej organizacji. Podejście do uli obejrzenie pszczół przy pracy obserwacja wylotka - gdzie w zależności od pory roku dzieją się różne ciekawe rzeczy) obserwowanie pszczół na pożytku - czyli co i dlaczego zbierają pszczoły
    Czas trwania 10-30min.
  • wizyta przy ulu - po części zależy to od pogody. W planie tej wizyty jest otwarcie ula i zajrzenie do środka. W zależności od czasu trwania warsztatu dostępne są różne opcje i czynności. Ocena stanu i siły rodziny, szukanie matki pszczelej pokazanie zróżnicowania pszczół w ulu ich układ społeczny i funkcje pszczół, pokazanie różnych komórek (miód, pyłek, pierzga, czerw), pokazanie różnych stadiów rozwoju pszczoły i oczywiście próbowanie miodu prosto z plastra.
    Czas trwania 20-50min.

 

Posiłki OgniskoPonieważ czasami grupy podróżujące po Warmii i Mazurach mają ochotę na krótką przerwę kondycyjną może się zdarzyć, że wypadnie ona właśnie u nas w "Siedlisko Pasieka". Gdyby tak się stało mamy kilka opcji dla odwiedzających nas gości. Wszystkie pozycje mogą być traktowane oddzielnie lub dowolnie łączone.

  • degustacja miodów - oczywiście będąc w gospodarstwie pasiecznym nie sposób nie spróbować miodu. Do degustacji prezentowane są trzy gatunki miodów z naszej pasieki (w zależności od sezonu) a że nie ma nic, co pasuje do miodu lepiej niż domowa drożdżówka, dlatego dodatkiem do miodów jest właśnie ona. Do dyspozycji uczestników warsztatów jest także kawa herbata i domowa lemoniada oczywiście z miodem. Cena: 15zł - osoba
  • krzepiąca zupa - po całym dniu warsztatów nawet najbardziej wytrwali potrzebują chwili relaksu i energii na resztę dnia. Dla grup proponujemy prosty posiłek w formie domowej zupy z pieczonym w naszym siedlisku pieczywem. W zależności od preferencji i pogody proponujemy: żurek kiszony na miejscu z kiełbasą również zrobioną w naszym siedlisku, lub/i chłodnik świeżo przygotowany z warzyw prosto z naszego ogródka z jajkiem od naszych rajskich kurek. Cena: 15zł - osoba
  • ognisko - gdy potrzebna jest nieco dłuższa przerwa w zajęciach i podróżowaniu proponujemy ognisko. Ten sprawdzony i lubiany element wyjazdów w plener pozwala w miłej atmosferze przygotować prosty posiłek. Kiełbaski z ogniska prawie nigdy się nie nudzą. Szczególnie, gdy mówimy o prawdziwej kiełbasce zrobionej w naszej wędzarni w Siedlisko Pasieka do tego pieczone w siedlisku pieczywo. Cena 15zł - osoba

 

 

 

Przykładowa oferta z wybraniem czasów poszczególnych części warsztatów i wyliczeniem ceny

 

TEORIA

  • o pszczołach - to prelekcja o pszczołach i ich roli w życiu człowieka, krótki rys historyczny naszej (człowieka) współpracy z tymi owadami. Wspomnienie o kilku rodzajach pszczół, jakie są między nimi różnice itp.
    Czas trwania 10-15 min, wybrano: 10min
  • o produktach pszczelich - wykład o wszystkim tym, co oprócz miodu możemy pozyskać od pszczół. Jakie jest zastosowanie poszczególnych produktów, jak powstają i z czego, jak się je pozyskuje a przede wszystkim jak wyglądają i jak smakują - te jadalne oczywiście (praca z próbkami produktów pszczelich)
    Czas trwania 10-20 min, wybrano: 10min
  • miód i produkty pszczele w kontekście ich wykorzystania w kuchni. w tym dziale warsztatowym poruszymy sprawę zastosowania produktów pszczelich w dziedzinie życia do której zostały stworzone. Jeżeli wydaje wam się, że miód najlepiej smakuje na kanapkach to mamy wiele do omówienia.(Praca z próbkami produktów pszczelich)
    Czas trwania 10-15 min,  wybrano: 10min
  • różnica między miodem a miodem - miód miodowi nie równy. Jest wiele czynników, które wpływają na smak miodu: nektary i inne substancje, które wchodzą w jego skład a także stopień ingerencji człowieka przy procesie powstawania miodu. Domowe laboratorium - czyli jak rozpoznać dobry miód od fałszywego.
    Czas trwania 10-15 min, wybrano: 10min


PRAKTYKA

  • poznanie konstrukcji ula - są różne ule, ale zasada zawsze ta sama. Tu można zobaczyć jak wygląda ul rozłożyć go na części pierwsze, zrozumieć jak działa.
    Czas trwania 10-20min, wybrano: 20min
  • produkcja ramek - ramka to podstawowy element wyposażenia ula. Ponieważ jest to magazyn miodu i pyłku a także przedszkole dla nowych pokoleń pszczół, ramka często wędruje z miejsca na miejsce i w związku z tym szybko się zużywa. Każdy pszczelarz robi setki ramek rocznie, dajmy też innym szanse spróbować. Montaż ramek i ich drutowanie, naciąganie drutu i wtapianie węzy.
    Czas trwania 20-40min, wybrano: 20min
  • wstęp - zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w pasiece. Poznajemy strój pszczelarski i inne elementy sprzętu pszczelarskiego. Na koniec rozpalamy podkurzacz i jesteśmy gotowi do wyjścia do pasieki.
    Czas trwania 10-20min, wybrano: 10min
  • wizyta przy ulu - po części zależy to od pogody. W planie tej wizyty jest otwarcie ula i zajrzenie do środka. W zależności od czasu trwania warsztatu dostępne są różne opcje i czynności. Ocena stanu i siły rodziny, szukanie matki pszczelej, pokazanie zróżnicowania pszczół w ulu ich układ społeczny i funkcje pszczół, pokazanie różnych komórek (miód, pyłek, pierzga, czerw), pokazanie różnych stadiów rozwoju pszczoły i oczywiście próbowanie miodu prosto z plastra.
    Czas trwania 25-50min, wybrano: 30min

                                                                                      Razem: czas trwania 120min

                                                                                        
 

Wstecz
Do góry

+48 511 036 861 - Tomek

+48 507 059 588 - Marta